“De geleerde is niet de man die de goede antwoorden levert,
maar die de goede vragen stelt.”
Claude Lévi-Strauss

Welk genealogie programma gebruikt u?

De eerste jaren gebruikte ik AldFaer, het is een krachtig, gebruikersvriendelijk en zeer uitgebreid Nederlandstalig Windows-programma voor het vastleggen van alle stamboomgegevens en gebruikte ik met veel plezier. Het is mijn inziens een geweldig genealogie programma en daarbij nog Freeware ook!. Enige tijd geleden ben ik echter van AldFaer overgeschakeld op het Amerikaanse programma Legacy.

Waarom ben u overgestapt van Aldfaer naar Legacy?

Enige jaren geleden ben ik van AldFaer overgeschakeld op het Amerikaanse programma Legacy. De voornaamste reden (toen) hiervoor was omdat mij gebleken was dat het interne ID-nummer van een persoon binnen Aldfaer niet altijd constant bleef en soms na onderhoudshandelingen binnen AldFaer verschoof. Exporteren van een GedCom vanuit AldFaer en importeren in een ander programma (bijvoorbeeld TNG) gaf dan verkeerde linken tussen personen en foto’s etc.

In de laatste versie van AldFaer (3.4.1) is dit wel opgelost, nu is de RIN is gelijk aan de GedCom ID en blijft constant. Als je als nieuwe gebruiker van de laatste Aldfaer versie (3.4.1) voor het eerst in TNG importeert is dit probleem er dus niet meer.

Maar iedereen die voor de laatste versie van Aldfaer al met TNG aan de gang was en in TNG fotokoppelingen had/heeft houdt deze problemen, ook als hij met de GedCom export van de laatste Alfaer versie opmieuw importeert (juist omdat de RIN nu de Gedcom Id is en niet meer de “oude Gedcom ID. Daarnaast hanteerde AldFaer bij de GedCom export geen CHAN tag. Ook de laatste versie van Aldfaer (3.4.1) ondersteunt maar deels de CHAN tag.
Veranderingen in notities, fotos etc worden (nog) niet in de CHAN ondersteunt i.t.t. Legacy.

Legacy (7.0 Deluxe Editionprijs) heeft deze nadelen niet en kan de Aldfaer GedCom export ook naadloos importeren. Legacy zet de AldFaer GedCom ID over naar synchrone! GedCom Id en RIN nummers, daarbij wordt de CHAN tag gebruikt bij elke verandering en is er ondersteuning van meerdere talen, inclusief Nederlands. Ook kan Legacy meerdere verschillende gebeurtenissen exporteren door “custom made” EVENT tags en TNG kan deze importeren.

Wat is TNG?

TNG (“the Next Generation of Genealogy Sitebuilding“) gemaakt door Darrin Lythgoe is een krachtige en eenvoudige manier om een genealogische website op het internet te plaatsen en te managen. TNG gebruikt scripting (PHP) en een database (MYSQL) om de webpagina’s dynamisch te produceren.

TNG maakt automatisch al de benodigde tabellen aan in de MySQL database. De genealogische data worden ingevoerd en onderhouden in Legacy. Vanuit Legacy wordt een GedCom file gemaakt en geëxporteerd en dan via TNG geïmporteerd en opgeslagen in de MySQL database en daarna dynamisch weergegeven met PHP and TNG. Met TNG is dit zeer eenvoudig en in een handomdraai gebeurd. Het is duidelijk dat je wel een server nodig hebt die PHP en MySQL ondersteunt. TNG is platform onafhankelijk, kan dus draaien onder Windows en Mac systemen.

Waarom zou ik TNG aanschaffen?

Een echte database (zoals met TNG) gebruiken voor genealogische data opslag en hiermee dynamisch webpagina’s genereren heeft grote voordelen boven het werken met statische HTML webpagina’s.

  • Webpagina’s genereren via een database spaart veel opslagruimte op de serversite. Er worden geen duizenden HTML files aangemaakt en opgeslagen. Zelfs de GedCom file hoeft er niet geplaatst te worden. De meeste servers vragen extra geld als je meer opslagruimte nodig hebt, dit kan een factor zijn als er veel genealogische informatie moet worden opgeslagen.
  • Een database gebruiken maakt het veel gemakkelijker informatie op te zoeken. Bezoekers kunnen zoeken op voornaam, achternaam, soundex, metaphones, geboortejaar en verschillende andere opties zonder dat men door allerlei enorme lijsten van namen van individuen behoeft te lopen. Bezoekers gebruiken op deze manier een echte “database search”,in plaats van de beperkte mogelijkheden van zoekmachines. Kijk maar eens voor een voorbeeld van de mogelijkheden op mijn zoek pagina.
  • Fraaie stamboom kaarten (kijk maar eens hier), verwantschappen (mooi voorbeeld hier), tijdlijnen (vergelijken combineer de tijdlijnen van een verschillende individuen) en diverse andere lijsten in tekstvorm of grafisch gepresenteerd zijn direct opvraagbaar met een ongelimiteerd aantal generaties.
  • De mogelijkheid bezoekers toegang te geven tot aparte takken van de stamboom.
  • Multi-talen ondersteuning. Bezoekers hebben de mogelijkheid de taal te kiezen voor elke “core” pagina.
  • De Webpagina’s worden automatisch gegenereerd als de bezoeker om informatie vraagt; uploaden van aparte HTML pagina’s van te voren in andere talen is dus niet nodig.
  • Een ander groot voordeel is dat als de layout of de grafische presentatie van de website veranderd dient te worden,alleen een verandering in enkele basis files noodzakelijk is en in een handomdraai door de gehele website wordt uitgevoerd en dit allemaal zonder dat er een enkele pagina HTML wordt aangemaakt.
  • TNG vergt ook maar weinig ruimte op de server (los natuurlijk van de foto’s die worden geupload). Ik ben zeer tevreden over TNG, het werkt prachtig, zoals u zelf op de site kunt zien. Voor slechts een paar tientjes $- USD een fantastisch (en veel te goedkoop !) programma. Ook de aftersale service en de persoonlijke support van Darrin is erg goed.

Als u geïnteresseerd bent in dit programma ga dan naar the Next Generation of Genealogy Sitebuilding.

Heeft TNG kant en klare templates?

Ja, bij aankoop van TNG zijn diverse kant en klare templates te downloaden. Als je niet je eigen layout wilt gebruiken, kun je deze kant en klare templates van TNG gebruiken, dan hoef je je niet in CSS en PhP te verdiepen. Wel is natuurlijk een server nodig die MySQL en PhP heeft.

Kan ik mijn eigen ontwerp in TNG inbouwen?

Ja, maar als je dit met PhP wilt doen is wel wat meer kennis vereist. De paginas worden vanuit een PHP pagina elke keer dynamisch gegenereerd. In principe staat er geen enkele HTML pagina op mijn server. De hele lay-out gaat via CSS (cascading stylesheets). Verder is ook nodig een database zoals MSQL en een server die dit alles ondersteunt. Je zult je dus eerst in MSQL, PHP en CSS moeten gaan verdiepen!

In eerste instantie heb ik de Kloosterman website gemaakt met HTML pagina’s. De website is nu echter omgebouwd naar een CMS system gebaseerd op Wordpress.

Er is nu ook een Wordpress plugin voor TNG, maar dit vergt ook wel wat kennis om dit goed te laten draaien. Ik heb deze pugin niet gebruikt, met name omdat de TNG menu’s in een sidebar komen en dat wilde ik niet.

Deze website is door mij gebouwd met:

Wat is PhP?

PHP (oorspronkelijk “Personal Home Page” en staat nu voor “PHP Hypertext Preprocessor”) is een “server-side scripting language”, wat betekent dat de programmacode is ingebed in een webpagina. Als iemand op het net om de pagina vraagt wordt de code uitgevoerd op de server en uit de pagina verwijderd voordat de gemaakte webpagina wordt geretourneerd naar de gebruiker als een HTML pagina.

Met PHP kun je dus de inhoud van je pagina automatisch laten genereren. Kortgezegd betekent dat dat bepaalde onderdelen van je pagina’s worden gemaakt door een programma dat HTML kan schrijven. Je weet dan zeker dat de gegenereerde inhoud kan worden gelezen door elke browser die HTML kan interpreteren, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Je kunt ook communiceren met een database, zoals MySQL.Een andere belangrijke functie van PHP als serverscripttaal is de mogelijkheid om HTTP-verzoeken te ontvangen en verwerken die uit een HTML-formulier verzamelde gegevens bevatten.

Op deze manier kun je heel eenvoudig een database bijwerken met de verzamelde gegevens of aangepaste informatie terugzenden die is gebaseerd op de invoer van de gebruiker. Sessiebeheer is een ander sterk punt van PHP. Hiermee kun je per pagina vaststellen wie je gebruikers zijn. Het bijhouden van bezoekers en het aanpassen van systemen kan heel aantrekkelijk zijn. Als dit systeem wordt gebruikt in combinatie met een database dan is dit een zeer krachtig stuk gereedschap om dynamische webpagina’s te maken.

Wat is MySQL?

MyQl is een database, SQL betekent “Structured Query Language”. Het is een professioneel Open Source-databasebeheersysteem en het is gratis, zeer veel hosts hebben het en het wordt meer gebruikt dan enige andere database dan ook. MySQL is niet in staat alles te doen wat de “grote” jongens zoals bijvoorbeeld Oracle doen, maar het is ruim voldoende voor een genealogische database.
Wat is CSS

CSS staat voor Cascading Style Sheets. Ook de term “Style Sheets” wordt wel gebruikt. Met CSS (Cascading Style Sheets) heb je een groot aantal mogelijkheden om de presentatie van HTML-documenten te beïnvloeden die met HTML tags alleen niet mogelijk zijn.

Cascading Style Sheets (afgekort tot CSS) is een techniek voor de stijl (vormgeving) van webpagina’s. De informatie over de vormgeving wordt toegevoegd aan de HTML van het document. Die informatie kan in het document zelf staan, maar ook in een extern document dat wordt geïmporteerd. Een dergelijk apart geïmporteerd document wordt ook wel stylesheet genoemd.Een belangrijke reden voor de introductie van Cascading Style Sheets is om de vormgeving van webpagina’s te standaardiseren, zodat verschillende webbrowsers dezelfde pagina op dezelfde wijze aan de gebruiker tonen.

Met Cascading Style Sheets kan de vormgeving van elk element in een webpagina worden bepaald. Een element van een webpagina wordt gedefinieerd door het gebruik van een HTML tag. De term cascading geeft aan dat de stijl van elementen overerving vertoont: elk element heeft neemt de stijl over van zijn parent element, tenzij er een eigen stijl voor dat element is gegeven. Elke webbrowser heeft een ingebouwde stylesheet die de vormgeving van alle elementen bepaalt als er geen stylesheets aan een document worden meegegeven.

Een stijl bestaat uit een aantal aspecten zoals lettertype en voor- en achtergrondkleur. Ook breedte van kantlijnen, de horizontale en verticale positie, de zichtbaarheid, de transparantie, of een element boven of onder een ander element ligt en vele andere aspecten kunnen in een stylesheet worden aangegeven.

Elk aspect van de stijl wordt onafhankelijk overgeërfd door child elementen in een webpagina. Daarom hoeven alleen de afwijkende aspecten van een stijl te worden aangegeven. Als er in de stijl een lettertype wordt aangegeven voor het hele document, dan wordt dat lettertype in het hele document gebruikt en hoeft het niet voor elk element apart te worden te worden aangegeven. Met HTML zou je al deze wijzigingen in alle pagina’s moeten aanbrengen, wat veel meer werk is.

De pagina’s van je site worden sneller doordat je veel minder code hoeft te gebruiken. Hierdoor wordt je site dus sneller om te laden. CSS code is browser-vriendelijk. De moderne CSS en HTM 5wordt ondersteund door de modernie nieuwe browsers. Lagere browsers negeren CSS waardoor het daar niet voor problemen zorgt.

Hoe test u alles uit?

Om alles locaal uit te testen is het handig als je een locale server laat draaien. Veel mensen weten uit eigen ervaring dat het niet makkelijk is een Apache web server te installeren en het wordt nog moeilijker met MySQL, PHP and Perl. WAMPP is een makkelijk te installeren Apache distributie en bevat MySQL, PHP and Perl. WAMPP is echt heel makkelijk te installeren en te gebruiken – gewoon downloaden en installeren, klaar.

Wat heb ik nodig om een site zoals de Kloosterman Genealogie te maken?

  •   Een server die PhP (5.0 of hoger) en MSQL (5.0 of hoger) ondersteunt.  Zelf host ik bij YourNameWebhosting, dit bevalt mij goed.
  •    Wordpress 3.5 of hoger
  •    Artisteer 4.1.0 of hoger
  •   Een Genealogie programma zoals AldFaer of Legacy.
  •   Een GedCom file (Kan AldFaer en Legacy exporteren).
  •   TNG aanschaffen, via de TNG site van Darrin Lytgoe, de uitleg lezen en installeren.
  •   Kennis van HTMl, CSS en PHP.
  •   Een creatieve geest, met gevoel voor kleuren, design en plezier om iets moois te maken.

Welk menusysteem gebruikt u?

Ik gebruik het standaard  menu van Artisteer / Wordpress. Dit is een zeer professioneel, volledig aan te passen en gemakkelijk te onderhouden menu systeem en compatibel met alle moderne DHTML ondersteunde browsers.

Als er nog aanvullende vragen zijn over bovenstaande, of andere genealogische vragen, stuur dan een mailtje.

Succes!

Cees Kloosterman