Terug naar:
 Adrie Kloosterman

Adriaan (Adrie) werd geboren in de Glacisstraat te Vlissingen en kwam met zijn ouders rond 1920 uit Vlissingen naar Dordrecht.

My father Adrie Kloosterman 85 years old, enjoying the river view from his balcony.

My father Adrie Kloosterman 85 years old, enjoying the river view from his balcony.

Adriaan (Adrie) werd geboren in de Glacisstraat te Vlissingen en kwam met zijn ouders rond 1920 uit Vlissingen naar Dordrecht.

Hij ging op de lagere school in “het Hof” en daarna naar de ambachtsschool op de Reeweg.

In Dordrecht ging hij op 15-jrige leeftijd werken in de ponserij bij de EMF (Electro Motoren Fabriek) Dordrecht en later in de montage. In 1937 vervulde hij zijn militaire dienstplicht als soldaat bij de verbindingen inde Chassé kazerne te Breda.

Door de oorlogsdreiging met Duitsland werd Adrie in 1939 gemobiliseerd en kwam in Breda terecht. Eind 1939 was Adrie gelegerd in Langeboom (vlakbij Mil) in de Peel, hij werd “ingekwartierd” op de boerderij van de weduwe Verstrate.

Op 5 Mei 1940 brak de oorlog uit, maar tegen de Blitzkrieg van de Duitsers was het leger niet opgewassen. Het leger trok zich terug en Adrie kwam weer thuisrond juni 1940 en pakte zijn werk bij de EMF weer op.

Adrie and Jan, 1920? Adriaan (Adrie) Kloosterman (my father, on the left) and his brother Jan Kloosterman
My father, now as a foreman, checking an asembled engine at the EMF.
Adriaan Kloosterman, my father looking great and of course smoking in those days, Dordrecht, 1937
My parents 2004, half a year before they died in the museum "Boymans van Beuningen" in Rotterdam

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 2 juli 1942 trouwde hij zijn “Mien” te Dordrecht. Halverwege de oorlog werd Adrie als. dwangarbeider naar Duitsland gevoerd en “werkte” als schlosser bij K. Jung Maschinenfabrik in Berlijn. Adrie is later “ondergedoken” samen met zijn oudere broer Jan Kloosterman. Zijn zwager Embrecht van Tol was actief in de verzetsbeweging in Dordrecht.

De hongerwinter van 1944 was een barre tijd, het gezin moest om aan eten te komen aardappels zoeken en aren lezen op het land. Zijn broerJan werkte echter op de biscuitfabriek “Victoria” en kon zo soms nog weleens wat boter en andere zaken “regelen”. Adrie en zijn vrouw woonden vanaf zijn huwelijk in 1942 “in” bij zijn ouders in de Kofstraat nr.4 te Dordrecht. Aan het einde van de oorlog keerde Adrie terug naar de EMF.

In 1949 werd hun zoon Cornelis geboren en in1951 verhuisde het gezin naar de Kokmeeuwstraat nr. 12. Adrie werd op de EMF baas van de afdeling montage en was 15 jaar zeer actief in de ondernemingsraad. Hij werd secretaris van de ondernemingsraad en bleef dit doen totdat de EMF moest sluiten rond 1977.